21. huhtikuuta 2011

StressiherneSiis tuo karvanen sellainen. Agi-harrastus on jäämässä tauolle (ikävä kyllä), emännän paisuessa kuin pullataikina. Korkattiin yhdet mölli-skabatkin tuossa jokin aikaa sitten ja ei voi ku todeta että A) olen hidas verrattuna koiraan, B) ohjaan koiraa myöhässä sekä epäselvästi C) koira menee kierroksilla/kuumenee, ei ole ns. kuulolla koko ajan... Ei siis mee nallekarkit tasan. Tie on onneksi kuitenkin vain ylöspäin :). Kesän tauolla ois tavoitteena harjottaa parempaan arkitottelevaisuuteen, kontaktiesteiden oikeaan suoritukseen sekä tiukkojen käännöksien vahvistamista. Niin ja sitä että mä ohjaan selkeämmin sekä ajoissa. Että eipä ihan laakereilla levätä 3kk:tta agin suhteen sitten kuitenkaan...Parkettilaudan pätkä odottaa tuunausta, että päästään harjottelee :D.

Olen tarponut internetin syövereissä jo varmaan liikaakin, etsimässä koiran ruokintaan liittyviä asioita, epäkohtia, tärkeyksiä, raakaruokintaa, barffia yms. Heräsi varmaan kysymys miksi? Noh, noin puolen vuoden iästä Mossella rupesi ilmaantumaan kutinoita, rapsuttaa itseään hereillä oloajat lähes koko ajan, nuolee ja pureskelee itseään joka paikasta, hinkkaa suupieliä/silmiä mattoon, silmät rähmi, vatsassa tummia kohtia aivan kuin pigmenttiläiskiä tmv. Pari kuukautta sitten ulvahteli kun rapsutti korviaan->ell:iin tarkistukselle, löydöksenä bakteerien ja hiivakasvun aiheuttama tulehdus, ensimmäinen laatuaan. Tämä siis oli oireille kait jonkinlainen jäävuoren huippu..?

Netistä ei löydy mitään meidän oireisiin täysin sopivaa kuvausta mistään allergiasta tai tulehduksesta (ja miksi löytyisikään, eihän siellä tehdä diagnooseja). Kuitenkin ell käynnillä kerrottuani Mossen oireista, kehoitti lekuri iskemään eliminaatiodieetin päälle. Allergiatesteihin ei kehottanut, koska ne ei näytä puoleen eikä toiseen varmuudella mitään. Ell hämmästeli vain, että olen saanut koiran pysymään kuitenkin oireisiin nähden hyvässä kunnossa, silmien ympärys oli tuolloin kuiva sekä kainalot näpyillä. Eliminaatiodieetissä koira saa vain jotain tiettyä sapuskaa eikä mtn muuta piste. Näin on nyt tehty tuo parisen kuukautta, Mosse on syönyt tasan broilerinsiipiä, kalkkunajauhelihaa, salaattia sekä kurkkua monivitamiinilisän sekä pellavaöljyn kera.

Mikä muuttui ruokavaliolla?
- Pierut loppu, aiemmin kaasutteli ja paljon.
- Kutinat väheni, mutta ei kokonaan loppuneet
- Vatsan alusta parhaimmillaan täysin siisti (ei tummuneita kohtia)
- Silmien kirkas rähmintä/vuotaminen väheni
- Massaa kertynyt sekä lihakset erottuu


Täysin en ole saanut pidettyä eliminaatiota tiukasti yllä, siitä pitää alle metrinen kääpiö huolta. Varsinkin kun on huomannut kuinka hauskaa on kun koira tulee nuoleskelemaan esim. lusikkaa...On siis ajoittain saanut suuhunsa ihmisten ruokia, leivän murusia ja treeninameina juusto/nakki. Yhden kerran erehdyin antamaan kuivanameja ja siitähän riemu repes, oireet heti kymmenkertaistu...Sekä nyt kisoista tullessa sai siankorvan sitten superherkuksi suoritusten jälkeen, niin oireet räjähti taas. Viittais ehkä sitten sialle herkistymiselle...

Onko tästä sitten ollut apua? Juu, mutta ei täysin. Oireita on edelleen dieetistä huolimatta. Ja nyt olen alkanut kyseenalaistamaan mielessäni tähän dieettiinkin, joka barffaukseen perustuu aika pitkälti. Mitä jos muuttaisinkin ruokavalion lihaisammaksi? Mihin koira noita kasviksia tarvitsee (muuta kuin luumassan ulostyöntämiseen)? Vitamiinit tulee purkista joka tapauksessa. Mitä jos kasvikset aiheuttavat hiilareillaan silmien rähmät tai suun kutinan?

Mahdollista voisi olla myös että kun kerran Mosse on kierroksilla käyvää sorttia, niin stressi purkautuu näillä oireilla fyysisesti? Koirahieronta kirjasta lueskelin muistaakseni, että hermoston kierroksilla käynti voi ilmetä koirilla myös raajoissa jonkinlaisena särkynä joka johtaa siihen että koira kaluaa raajoja kun särkee. Siis jos oireet ovatkin stressioireita? Treenatessa olen huomannut, kun Mosse pääsee vauhtiin ja suorittamaan, alkaa sillä iho punoittamaan, siis omasta mielestäni selkeästi "kuumenee". Samoja oireita pukkas lekurikäynnillä, joita ei ennen sinne menoa siis ollut. Eli stressaavat, kiihdyttävät, uudet, oudot tilanteet näyttäis tuovan ainakin tuon punaisuuden esiin. Ehkä myös näpyt?

Spekulointia suuntaan ja toiseen, itse on neuvoton mitä tehdä, kun ei lekurikaan osannut mitään taikakeinoa antaa. Ainoa varma asia on Mossen oireet, jotka vaihtelee. Tiukkaakin tiukempi linja jatkuu ruuan suhteen, josko lihapitoisempi ruoka toivottavasti kävisi sitten paremmin.

2 kommenttia:

TIINA kirjoitti...

no voihan kurjuus. toivottavasti tuohon löytyy ratkaisu pian.

mukavia pääsiäispäiviä kaikesta huolimatta!

Jeanie kirjoitti...

No joo, liian monta kysymystä ilman vastausta...Mut eiköhän tämä tästä kuitenkin.

Kiitos, mukavaa pääsiäistä sinnekin :)!